PA0KN

PA0KN

Renovatie sloep

DiversenPosted by Weblog owner Wed, April 05, 2017 22:13:10
Nog één van die projecten, veel tijd ingestoken, weinig foto's geschoten, maar wel een geweldig eindresultaat. De renovatie van een sloep. Daarbij is de freesmachine erg vaak ingezet. Hoewel er aan de diverse onderdelen van de sloep is gewerkt, is de box met bedieningspaneel, waaronder de Volvo motor zich bevindt, het pronkstuk, vandaar hier wat detail foto's.

Een geopende box met bedieningspaneel. De Volvo diesel motor. Om de box te sluiten en te vergrendelen wordt er gebruik gemaakt van een klein draaiwiel aan de zijkant.


Het bedieningspaneel met o.a. links een houder voor een SmartPhone met daarop navigatiesoftware, verder de sleutel om te starten. Al deze meters en schakelaars zijn uit het hout gefreesd, en daarna zijn er aluminium sierranden geplaatst.

De gesloten box.

Het draaiwiel om het motorgedeelte van de box te vergrendelen.

En zo de sloep in vol oornaat. Er komen weer wat mooie zonnige dagen aan.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post143

Zachte toetsen voor mcHF

DiversenPosted by Weblog owner Sun, March 26, 2017 13:19:22
Wie wil het niet... soft touch toetsen. Komt zeer professioneel over.
Mal gelaserd op de laser in acryl en deze vol laten lopen met siliconen pasta.

Voorkant


Achterkant. Uiteindelijk drukt de siliconen de toetsen in.  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post142

PCB belichten met UV laser

ElectronicsPosted by Weblog owner Thu, March 23, 2017 15:23:54
Tijdje niks gepubliceerd, terwijl het aantal projecten waarmee ik bezig ben niet op 1 hand zijn te tellen, en ook niet op twee handen...

Tijdje terug bij CE - Chinese Electronics een kleine laser engraver gekocht. En terwijl Edwin van den Oetelaar en Ben Zijlstra op de koffie waren, eens geboomd over het belichten van foto-gevoelige printplaat met de UV laser van deze laser engraver. Toevallig was net een nieuwe Eagle versie verschenen, versie 7.5.0. In deze nieuwe versie ingebouwd de mogelijkheid om een CNC milling file te maken.

Niet getreuzeld en aan de slag. Uiteindelijk is er een NC converter programma ontstaan die van de CNC milling file een laser engraver file maakt en het uiteindelijk resultaat is voor Mono Tech en prototypen goed te doen.

Hieronder een aantal plaatjes


Onze eerste UV bestraalde, ontwikkelde en ge-etste print.

Onze eerste Mono Tech (eenmalig exemplaar - iedereen maakt High Tech, maar wij maken Mono Tech smiley ) bestukt en wel. Dit is een shield voor de Arduino Mega met een NodeMCU er op.

In een later stadium hebben we een Prusa I3 3D printer omgebouwd tot een dedicated laser engraver

De omgebouwde Prusa I3. Geen hittebed. Hittebed besturing gebruikt voor het besturen van de UV laser (500 mW).


In plaats van een extruder een laser houder op de 3d printer gezet. In de Marlin software wat aanpassingen gedaan. Zo wordt het hittebed niet gebruikt maar wordt de MOSFET daarvan gebruikt om de laser met PWM aan te sturen.

De converter, geschreven in Visual Basic 2015. Converteren en naar de laser engraver sturen wordt hiermee gedaan. In de software een aantal handigheidjes. Een gat boren via een CNC file, is de Z-as 4 mm laten zakken en weer terug. Om een goed te boren center punt te maken hebben we eerst op de plaats van het gat een dot laserlicht gezet, en daarna rondom 8 dotten laserlicht om het center punt wat meer solide te maken. Verder lag de origin voor X en Y rechtsonder in de Eagle CNC file, terwijl bij de Prusa de origin links onder ligt. In de software aangepast. Lege regels, regels met commentaar, tool-commando's e.d. allemaal weggehaald.

In feite sla je het maken van een film en het belichten met een UV lamp over, vanuit Eagle wordt er direct een milling file gegenereerd die na conversie rechtstreeks naar de laser engraver kan worden gestuurd.

Daarna is het ontwikkelen en etsen en de gaten boren. We hadden vrij vlot de juiste snelheid van het laseren te pakken en ook de 500 mW laser bleek voldoende UV licht te geven. Mocht je in detail willen weten hoe de software is opgebouwd en de Prusa is omgebouwd dan mail me. Het email adres staat bovenaan deze pagina.

En ik vergeet het bijna, een klein artikeltje over deze oplossing is gepubliceerd in de Elektor jan/febr 2017 in Nederland en in Duitsland.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post141

2KW linear amplifier

ZendamateurPosted by Weblog owner Fri, April 15, 2016 17:56:04
Wat opknap- en restauratiewerk verricht aan een 2 KW linear amplifier.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post140

WSPR (Whisper)

ZendamateurPosted by Weblog owner Fri, January 08, 2016 00:25:02
Nieuw project. WSPR (Whisper) Weak Signal Propagation Reporter

Kit aangeschaft bij www.qrp-labs.com

Kit geassembleerd en in de bijbehorende kast gemonteerd. Een kleine modificatie aangebracht. Een elco op de voeding, deze had toch wat ruis. En achterop het kastje een GPS-aansluiting gecombineerd met een ICSP (In Circuit Serial Programmer) aansluiting. Er zijn twee versies te maken, de 100 en de 200 mW.

Een overzicht van de verbindingen die ik gemaakt heb de laatste 6 uur.

Twee weken terug verbinding gemaakt met iemand in Noorwegen, in de buurt van de Poolcirkel. Op www.qrz.com zijn call opgezocht. Via zijn call ben ik achter zijn adres gekomen. In Google StreetView het adres opgezocht om er achter te komen, dat ik tijdens mijn vakantie in 2012 voor zijn huis heb gestaan om zijn antennes te bewonderen.

Translation special for Jure Mikeln S52CQ from Slovania

Two weeks ago, made a connection with someone in Norway, in the neighborhood of the Polarcircel. On www.qrz.com I have searched for his Call sign and found his address. In Google StreetView entered this address to find out, that on a holiday in 2012 I have stopped at his house to view the antennes that were on his roof.


  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post139

Meer freeswerk mcHF

Fijn mechanicaPosted by Weblog owner Mon, January 04, 2016 11:35:45
Ontwerp van een houder voor de mcHF kast in OnShape
Controle van de gegenereerde DXF-file in QCad
In de freesbank
Verspanen
Gebruikt materiaal: 6082-T6
Gereed, verder met de afwerking.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post138

Uit de oude doos...

ZendamateurPosted by Weblog owner Mon, January 04, 2016 11:23:24
QSL-kaart uit 1948

En om de gang naar de winkels van SpecSavers, Pearl en Hans Anders te besparen, hier een link naar de kaart in originele afmetingen

QSL-kaart

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post137

Freeswerk mcHF

Fijn mechanicaPosted by Weblog owner Tue, September 01, 2015 21:11:02
Frontplaat en 1 zijkant van de mcHF transceiver. En een beschermplaatje voor het display.

4 kastjes gefreesd. Luidspreker en ventilator in een gelaserde acryl houder. Deze wordt op de achterkant van de behuizing gemonteerd.

4 x ventilator en luidspreker. Met bovenaan een set gemonteerd in de kast.

De achterkant in detail.

3 van de 4 sets die compleet zijn. Resp. PA1PXL, PA2LVD en PA0KN. De print van PA1LHM staat niet op de foto.

Een werkende mcHF set (foto: Ton Rijnen).

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post136
Next »