PA0KN

PA0KN

PCB belichten met UV laser

ElectronicsPosted by Weblog owner Thu, March 23, 2017 15:23:54
Tijdje niks gepubliceerd, terwijl het aantal projecten waarmee ik bezig ben niet op 1 hand zijn te tellen, en ook niet op twee handen...

Tijdje terug bij CE - Chinese Electronics een kleine laser engraver gekocht. En terwijl Edwin van den Oetelaar en Ben Zijlstra op de koffie waren, eens geboomd over het belichten van foto-gevoelige printplaat met de UV laser van deze laser engraver. Toevallig was net een nieuwe Eagle versie verschenen, versie 7.5.0. In deze nieuwe versie ingebouwd de mogelijkheid om een CNC milling file te maken.

Niet getreuzeld en aan de slag. Uiteindelijk is er een NC converter programma ontstaan die van de CNC milling file een laser engraver file maakt en het uiteindelijk resultaat is voor Mono Tech en prototypen goed te doen.

Hieronder een aantal plaatjes


Onze eerste UV bestraalde, ontwikkelde en ge-etste print.

Onze eerste Mono Tech (eenmalig exemplaar - iedereen maakt High Tech, maar wij maken Mono Tech smiley ) bestukt en wel. Dit is een shield voor de Arduino Mega met een NodeMCU er op.

In een later stadium hebben we een Prusa I3 3D printer omgebouwd tot een dedicated laser engraver

De omgebouwde Prusa I3. Geen hittebed. Hittebed besturing gebruikt voor het besturen van de UV laser (500 mW).


In plaats van een extruder een laser houder op de 3d printer gezet. In de Marlin software wat aanpassingen gedaan. Zo wordt het hittebed niet gebruikt maar wordt de MOSFET daarvan gebruikt om de laser met PWM aan te sturen.

De converter, geschreven in Visual Basic 2015. Converteren en naar de laser engraver sturen wordt hiermee gedaan. In de software een aantal handigheidjes. Een gat boren via een CNC file, is de Z-as 4 mm laten zakken en weer terug. Om een goed te boren center punt te maken hebben we eerst op de plaats van het gat een dot laserlicht gezet, en daarna rondom 8 dotten laserlicht om het center punt wat meer solide te maken. Verder lag de origin voor X en Y rechtsonder in de Eagle CNC file, terwijl bij de Prusa de origin links onder ligt. In de software aangepast. Lege regels, regels met commentaar, tool-commando's e.d. allemaal weggehaald.

In feite sla je het maken van een film en het belichten met een UV lamp over, vanuit Eagle wordt er direct een milling file gegenereerd die na conversie rechtstreeks naar de laser engraver kan worden gestuurd.

Daarna is het ontwikkelen en etsen en de gaten boren. We hadden vrij vlot de juiste snelheid van het laseren te pakken en ook de 500 mW laser bleek voldoende UV licht te geven. Mocht je in detail willen weten hoe de software is opgebouwd en de Prusa is omgebouwd dan mail me. Het email adres staat bovenaan deze pagina.

En ik vergeet het bijna, een klein artikeltje over deze oplossing is gepubliceerd in de Elektor jan/febr 2017 in Nederland en in Duitsland.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post141

Weerstation

ElectronicsPosted by Weblog owner Sat, July 11, 2015 01:31:42

Een weerstation. Voor de lokale weersinformatie kun je je aanmelden bij https://developer/forecast.io en daar een account aanmaken. Je geeft tevens op van welke locatie je de weergegevens wilt hebben en krijgt daarna een API-key. Deze API-key kun je in je applicatie opgeven. De source is van Github, zoek op weatherstation 2.0 van Sioux.

Je mag als 'developer' gratis 1000 calls per dag uitvoeren. Kom je daar boven dan is het een kwestie van de portemonnee trekken.


Nog even wat aanvullende informatie. De site met de weergegevens stuurt elke 10 minuten een lijstje met de volgende gegevens:

CURRENT_TEMP=20
CURRENT_HUMIDITY=63
CURRENT_ICON=rain
CURRENT_SUMMARY=Drizzle
MAX_TEMP_TODAY=26
MIN_TEMP_TODAY=15
ICON_TODAY=rain
SUMMARY_TODAY=Drizzle starting in the evening.
MAX_TEMP_TOMORROW=19
ICON_TOMORROW=rain
MIN_TEMP_TOMORROW=13
SUMMARY_TODAY=Breezy until afternoon and light rain throughout the day.

Die komt uit de seriële poort dus is voor allerlei andere toepassingen goed te gebruiken.

Wat de hardware betreft, er is gebruik gemaakt van een Nodemcu module met een ESP8266-12E er op geprogrammeerd met de Arduino IDE.

De Oled wordt via I2c aangestuurd. Het geheel wordt gevoed door een mini-USB aansluiting aan een kleine adapter.

Het op maat vijlen voor het kleine breadboardje. Breadboardje is aan de achterkant met hot glue vastgezet.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post132

Oled in plaats van "Oh Denneboom"...

ElectronicsPosted by Weblog owner Sun, December 21, 2014 16:57:35
Oled display, ssd1306 controller, 0.96 inch, I2c maar er is ook een SPI uitvoering. 240 x 64 pixels. Even Googlen, en wat herschrijven in Bascom-AVR en voila, tekst en plaatjes op het scherm.

Hier het display aangesloten op een Arduino Nano. 4 draadjes.  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post126

Radar

ElectronicsPosted by Weblog owner Sun, December 21, 2014 15:36:41
Werkende radar. Module gekocht in China, daarvoor bijbehorende aansturing gemaakt inclusief een passende behuizing met een horn antenne.
  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post124

Stroom- en spanningsregelaar

ElectronicsPosted by Weblog owner Mon, September 01, 2014 10:12:39
Voor een Volvo Penta MD2B

Klik hier voor het schema met onder de foto's de beschrijving van de schakeling.
Korte omschrijving van de stroom- en spanningsregelaar
voor de VOLVO-PENTA MD2B

Laten we beginnen met het analyseren van het circuit wanneer de motor niet loopt

De batterijspanning op B+ kan diode D1 niet passeren naar D+ omdat D1 is gesperd.

D+ is op grondniveau omdat de inwendige weerstand tussen D+ en D- laag is.

Q1 is niet in geleiding en laat daardoor de negatieve kant van het gehele opamp controle circuit zweven en het hele circuit is nu verbonden met +12 Volt.

Op dit moment is Q4 volledig in geleiding en houdt daarmee DF tegen aarde en de dynastarter staat klaar om als startmotor gebruikt te worden.

Door de lage lekweerstand van diverse componenten loopt er geen stroom door het circuit.

Q1 en Q3 zijn niet in geleiding D1 en D5 staan in sper D7 staat ver beneden zijn zenerspanning. Q4 heeft een geïsoleerde gate We mogen veronderstellen dat er in C1 en C8 geen stroom loopt. In het hele circuit loopt dus geen stroom tijdens het starten.

Wanneer de dynamo begint te draaien zal deze zelf aanzwengelen door zijn remanent magnetisme en zal een kleine spanning genereren van ongeveer 0.2 Volt en zal er een stroom gaan vloeien door de veldwikkeling via Q4. De veldsterkte en daardoor de spanning zal toenemen en we hebben een werkende dynamo. Zodra de spanning ongeveer boven de 6 Volt komt, zal Q1 doorgeschakeld worden en zal de gehele negatieve kant van het opamp circuit aan massa leggen (B-) De gele led gaat aan en het hele generator circuit gaat leven.

Laten we kijken wat er gebeurt als de generator ongeveer 12 Volt afgeeft. Q1 is in geleiding en de gele led is aan maar de spanning is niet hoog genoeg om de batterij te laden. Deze zal zo tegen de 12,3V moeten zijn. Pin 13 van de stroom-comperator U1D zal ongeveer 10,4V zijn en Pin 12 ongeveer 0,15V lager met als gevolg dat de spanning op Pin 14 laag is zodat de rode led uit is. Pin 2 van de spannings-comparator U1A zal 4,25V zijn, zodat D4 spert en D5 spert zolang de spanning op de anode 3,9 V is. Pin 3 van U1A is voorzien van een spanning van 5 Volt uit een spanningsregelaar U2 zodat Pin 1 hoog is dichtbij de accuspanning en de groene led is daardoor uit.

U2C is een oscillator die werkt op ongeveer 100Hz en produceert een driehoekspanning door C5 en is een referentie voor de pulsbreedtemodulator U1B Pin 6 zal constant variëren tussen een derde en tweederde van de batterijspanning omdat Pin 5 geregeld wordt door U1A ver boven tweederde van de batterijspanning. Pin 7 zal hoog worden waardoor Q2 en Q4 geschakeld worden zodat de dynamo kan werken met volledige veldsterkte.

Laten we aannemen wanneer er gas gegeven wordt er te veel stroom gaat lopen en de accu en dynamo niet lang zullen leven, maar in dit circuit zodra de spanning over R1 de 0,15 Volt overschrijdt zal de stroombegrenzing in werking komen.

Stel dat de dynamo laadt met 20Amp met een batterijspanning met 13V Hoe werkt dit:

De spanning op Pin 12 en Pin 13 zijn in de meeste gevallen gelijk, als er wat verschil optreedt tussen de batterijspanning en verbinding R2 en R5 zal dit door U1D met een factor 1000 versterkt worden zodat een kleine variatie van de stroom door de shunt (R1) resulteert in een grote spanningsvariatie op Pin 13. Als de spanning boven de 5,5 Volt komt gaat D4 in geleiding en stijgt de spanning op Pin 2 van U1a en de rode led zal aangaan.

Wanneer de 5 Volt op Pin 3 overschreden wordt zal de spanning op Pin 1 gaan zakken en zwenkt de spanning over de tijdluscapaciteit C4 Hoe groter de spanning hoe sneller de regelkring fungeert. De spanning op Pin 1 zal neerkomen tussen eenderde en tweederde van de batterijspanning met als gevolg dat de groene led aan gaat en U1b produceert een blokgolf op Pin 7 Het is een arbeidscycles afhankelijk van de spanning van Pin 1. R19 en R20 zorgen voor een Schmidt Trigger functie van U1B zodat deze zeer snel en met een schoon signaal kan schakelen. Met deze blokgolf wordt via de emittervolgers Q2 en Q3 de Fet Q4 snel aan- en uitgeschakeld.

Wanneer Q4 gesloten wordt, zal de volle dynamospanning op de veldwikkeling staan en de stroom zal afhankelijk van de schakeltijd zijn en zal de wikkeling inductief worden. Wanneer Q4 afschakelt zal er door de inductieve wikkeling een stroom vloeien als het circuit kortgesloten wordt door diode 8. De stroom zal afnemen tot Q4 opnieuw gesloten wordt.

De spanning op DF is een blokgolf terwijl de stroom in de veldwikkeling in hoofdzaak een gelijkstroom is met daarop een klein driehoek component aan de bovenkant.

Iedere variatie in het toerental zal de neiging hebben de stroom te veranderen, en de schakeling zal daar direct op reageren en de blokgolf op de veldwikkeling zo aanpassen dat de dynamostroom gelijk blijft.

Als de batterij aan het laden is zal de spanning langzaam hoger worden totdat deze de 13,9 bereikt.

Bij deze spanning zal op Pin 2 van U1A 5 Volt staan zonder hulp van de stroomsensorschakeling.

De controlelus zal de 13,9 Volt handhaven terwijl de stroom zal dalen en met als gevolg dat de spanning op Pin 14 gaat zakken en de rode led uit gaat en de groene led aan gaat.

Zolang de dynamo snel genoeg blijft draaien houdt het circuit de uitgang op 13,9V of op 20 Amp afhankelijk van de belasting eisen. Het is niet toegestaan deze waarden te overschrijden.

Zodra de motor stopt zal D+ naar 0 Volt zakken Q1 schakelt uit

Spanningsregelaars voor Bosch gelijkstroom dynamo's.

LET OP: bij Bosch dynamo's kan het voor komen dat er een "weerstand" met de veldspoel is mee gewikkeld. Deze weerstand is dan tussen de "DF" aansluiting en massa geschakeld.

Het is belangrijk dat deze weerstand bij gebruik van een elektronische regelaar losgekoppeld wordt.


  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post120

VOR-tester met ARM-processor

ElectronicsPosted by Weblog owner Sat, January 26, 2013 08:24:19

Nieuwe VOR-tester in de maak. Deze keer met een NXP LPC-microcontroller.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post101

Redundante accu-lader

ElectronicsPosted by Weblog owner Wed, November 30, 2011 14:02:27

Hier hang ik over een Rotax benzine motor. Controleren van de ontsteking. Handig hulpmiddel gebouwd met een powerled. Rechtsonderin de redundante accu-lader die ik voor dit vliegtuig heb gemaakt. Vliegtuig, een Cherry, staat in Montmedy Marville (Frankrijk), een door de Canadezen in 1966 verlaten NATO vliegveld. Start/landingsbaan is nog helemaal in orde dus in de buurt veel amateur vliegtuig- en helicopter bouwers.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post90

ARM DSO Nano

ElectronicsPosted by Weblog owner Fri, August 19, 2011 21:46:09

Ook al heeft mijn scope een accu aan board, het blijft een gesjouw om even snel iets te meten. Dus heb ik een ARM DSO Nano gekocht. Na wat speurwerk op het Internet kwam ik op code.google een paar nieuwere versies software tegen. De 2.5E versie zag er goed uit, zeer gebruiksvriendelijk maar de BenF firmware had wat makkelijkere manieren om zaken op een SD-kaartje te zetten. Dus heb ik voor de laatste gekozen. Geweldig apparaat. Makkelijk in het gebruik. En voor het het serieuze werk met de wat hogere frequenties heb ik altijd nog de grote scope achter de hand.

  • Comments(0)//www.pa0kn.nl/#post87
Next »